Vitamín K - účinky, dávkování, zdroj, nedostatek a další informace
Vitamín K
Podobně jako jiné vitamíny i vitamín K dělíme podle chemické stavby na několik druhů. Přirozeně se vyskytují dvě formy vitamínu K. Vitamín K1 a vitamín K2. Dále existuje například syntetický vitamín K3, který je přidáván do krmiva zvířatům, ale v organismu se z něj stává vitamín K2.
Jak poznat, že máte nedostatek vitamínu K
Obecně jsou vitamíny K rozpustné v tucích a označení K vzniklo podle německého výrazu „Koagulation“, což je proces srážení krve. Jak je tedy nyní již jasné, vitamín K je nezbytným pro funkci několika proteinů, jež se podílejí na srážení krve. Také nesmí chybět v procesu buněčného růstu, mineralizace kostí a metabolismu proteinů cévní stěny.
Více informací bude uvedeno u jednotlivých K vitamínů.
Jaké účinky má vitamín K a jaký je jeho optimální příjem
Vitamín K1 (fylochinon) je syntetizován rostlinami a je v těle využíván především pro správnou srážlivost krve. Působí převážně v játrech.
Kde se přirozeně vyskytuje vitamín K a jaký je jeho přírodní zdroj
Vitamín K2 se ještě dále dělí, ale nám bude stačit informace, že si ho tělo dokáže samo vyrábět. Bohužel ale v malém množství. A vzhledem k tomu, jak je pro organismus důležitý, je potřeba dbát na jeho příjem například ze zeleniny.