Vitamín H - účinky, dávkování, zdroj, nedostatek a další informace
Vitamín H
Nejdříve je nutné si uvědomit, že vitamín H je též nazýván jako koenzym R nebo též vitamín B7 či biotin. Jde o ve vodě rozpustný vitamín. Vitamín H je starší název, ale stále je používaný, proto ho uvádíme v nadpisu. Písmeno H je odvozeno od německého „haut“, což znamená kůže. Extrakty obsahující látky odpovídající vitamínu H totiž měly léčivé účinky na kožní poranění. Z chemického hlediska jde o kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové.
Nedostatek vitamínu H
Jak poznat, že máte nedostatek vitamínu H
Když je v lidském těle nedostatek vitamínu H, může to vyvolat změny na pokožce a nervové poruchy. Používáním většího množství syrových vajec je možné experimentálně navodit avitaminózu (chorobný stav vyvolaný nedostatkem konkrétního vitamínu), protože bílek obsahuje určitou bílkovinu, která s biotinem tvoří komplexní sloučeninu odcházející s výkaly.
Jaké účinky má vitamín H a jaký je jeho optimální příjem
Zdroj vitamínu H
Kde se přirozeně vyskytuje vitamín H a jaký je jeho přírodní zdroj
Jeho přirozený výskyt v potravinách je v játrech, ledvinách, vaječných žloutcích, sojových bobech, ořeších, špenátu, houbách, čočce, cereáliích a chlebu.
Funkce a pozitivní účinky
Kde levně koupit kvalitní vitamín H
Vitamín H se účastní glukoneogeneze a zásobování meziprodukty v citrátovém cyklu. Také se podílí na syntéze mastných kyselin a je zapojen do katabolismu leucinu a propionátu. V těle působí jako přenašeč aktivní kyseliny uhličité. Napomáhá k látkové výměně tuků a bílkovin a podílí se na metabolismu prakticky všech buněk v našem těle, z čehož je jasně patrné, že je životně důležitým pro správné fungování našeho těla.