Vitamín B12 - účinky, dávkování, zdroj, nedostatek a další informace

Vitamín B12

Vitamín B12 byl dlouho označován jako poslední z komplexu B vitamínů. Je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a také pro krvetvorbu.

Nedostatek vitamínu B12

Jak poznat, že máte nedostatek vitamínu B12

Vzhledem k tomu, že je vitamín B12 nezbytný pro správnou funkci krvetvorby, není žádným překvapením, že jeho nedostatek v těle se projevuje chudokrevností. Další příznaky jsou ale podobně závažné, protože k nim patří zhoršování paměti i duševní výkonnosti, potíže se svalovou koordinací nebo třasem či mravenčením v končetinách.

Jasně rozpoznatelným příznakem je červený a lesklý jazyk, ze kterého vymizí papily, takže je jeho povrch vyhlazený. Mezi další příznaky deficitu vitamínu B12 patří neurologické problémy.

Jaké účinky má vitamín B12 a jaký je jeho optimální příjem

Zdroj vitamínu B12

Primárním zdrojem jsou živočišné produkty, jako jsou vejce, mléko, maso, vnitřnosti a sýry. V rostlinné stravě se nachází v minimálním množství.

Dávkování

Kde se přirozeně vyskytuje vitamín B12 a jaký je jeho přírodní zdroj

Doporučená denní dávka činí 2 - 3 μg. Vitamín B12 se ukládá v těle - především v játrech a jeho zásoby vystačí na několik let. Při vyšších dávkách (více než 5 μg denně) se u člověka, jež nemá nedostatek vitamínu B12 vstřebává do těla jen malý zlomek přijatého množství.

Optimální příjem vitamínu B12 je pro tělo velmi důležitý, ale protože jeho zásoby vydrží na dlouhou dobu, mnoho lidí jeho nedostatek odhalí až po nějaké době. Problémy například mohou nastat u veganů, protože rostlinné zdroje vitamínu B12 se neprokázaly jako důvěryhodné. Lidé s takovou stravou by tedy měly vitamín B12 přijímat z doplňků stravy nebo z výrobků obohacených právě o tento vitamín. Přísun vitamínu B12 je pro vegetariány a vegany velmi důležitý a měl by být možná nejkontrolovanější položkou jejich výživy.

Kde levně koupit kvalitní vitamín B12

Pozitivní účinky, význam a další informace o vitamínu B12

Vitamín B12 se podílí na dělení buněk, podporuje imunitní systém i nervovou soustavu, tvorbu červených krvinek a také přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Je součástí léků na onemocnění střev, slinivky a jater.

Vitamín B12 v potravinách přirozeně obsahují živočišné produkty. U rostlinných zdrojů nebyla prokázána důvěryhodnost. Využijte proto potraviny uvedené výše, anebo dostupné doplňky stravy, které jsou o vitamín B12 obohaceny. S lékařem je potřeba konzultovat až terapeutické dávky, které jsou násobně vyšší, než kolik lze vitamínu B12 přijmout z volně dostupných doplňků.