Vitamín A - účinky, dávkování, zdroj, nedostatek a další informace

Vitamín C a dohady kolem jeho doplňování během zimy

Vitamín C a dohady kolem jeho doplňování během zimy

Jak poznat, že máte nedostatek vitamínu A

Pravděpodobně každý člověk ví, že existuje vitamín C. Nemusí to být vzdělaný člověk nebo někdo, kdo se zajímá o zdravou stravu nebo cvičení. Dost pravděpodobně i malé dítě bude vědět o existenci vitamínu C. Z toho je vidět, že je to skutečně jeden z hlavních vitamínů. Jak působí a pro jaké procesy je nezbytný si můžete přečíst v samostatném článku o vitamínu C. Tím, že je "céčko" tak známé, často lidé nabývají dojmu, že je přes zimu, kdy je imunita oslabená nutné přijímat jeho zvýšené dávky. Jak to ale je ve skutečnosti?

Jaké účinky má vitamín A a jaký je jeho optimální příjem

Vitamín C je pro člověka nezbytný, to je jasné. Přijímat ho ale pouze ve formě tablet by nebylo vhodné, protože tělo dokáže lépe vstřebat vitamíny, které přijmeme přirozeně z potravy. Ať už jde o vitamín C ve formě tablety nebo jako součást ovoce, je to stejná molekula. Rozdíl je ale ve formě. Podle vědce z univerzity v Angers je v ovoci a zelenině kyselina askorbová, zatímco v tabletách je askorbát sodíku. Aktivita molekuly by měla být stejná, ale ta v ovoci a zelenině lépe působí v součinnosti s dalšími vitamíny.

Tablety s vitamínem C nebo další doplňky stravy, které ho obsahují samozřejmě nejsou nebezpečné, protože tělo dokáže přebytek vitamínu C vylučovat v moči. Předávkování tak nastat prakticky nemůže, respektive abychom byli úplně přesní, tak nastat může, ale až při skutečně velikých dávkách.

Kde se přirozeně vyskytuje vitamín A a jaký je jeho přírodní zdroj

Doporučená denní dávka vitamínu C je například ve Francii 110 miligramů. U nás jsme na tom podobně. O trochu větší dávka by to měla být pro těhotné ženy, kuřáky, věkem starší lidi nebo výkonnostní sportovce. Takového množství obvykle lze dosáhnout vyváženou a zdravou stravou. Když si vezmeme například ovoce, tak ze 100 gramů citrónu můžete vytěžit 40 miligramů vitamínu C. U některých exotičtějších plodů je to ještě více. Se zeleninou je to o něco horší, protože tepelná úprava značně snižuje množství vitamínu C, které obsahuje. Konkrétně například brokolice má na 100 gramů 106 miligramů vitamínu C. Po uvaření to je ale už jen 24.

Nedostatek vitamínu C se začne projevovat zhruba za jeden až tři měsíce, a to například krvácením dásní, křečemi nebo zvýšeným rizikem infekce. Obvykle platí, že mírné projevy jsou důsledkem mírného nedostatku vitamínu C a závažnější projevy většího nedostatku. Nejčastěji se podobné problémy projevují u sociálně slabších lidí nebo u osob, které mají nevyváženou stravu. Žádná studie neprokázala spojitost mezi nedostatkem vitamínu C a nějakou konkrétní nemocí, ale zároveň platí, že už mírný nedostatek vitamínu C může mít časem své následky.

Kde levně koupit kvalitní vitamín A

Mnoho vědců se také pokoušelo prokázat příznivé účinky vitamínu C na předcházení různým chorobám, ale reálně prokázáno bylo jen příznivé působení vitamínu C na dobu trvání rýmy. Vzhledem k nízké ceně vitamínu C je vhodné doplňovat jeho množství skutečně důsledně. Pokud to nezvládnete z kvalitní a zdravé stravy, nebojte se sáhnout po tabletách, nicméně stejně dbejte na zdravý životní styl, který je nenahraditelný.