Vitamín A - účinky, dávkování, zdroj, nedostatek a další informace

Studie: užívat či neužívat? Vitamín D očima odborníků

Studie: užívat či neužívat? Vitamín D očima odborníků

Jak poznat, že máte nedostatek vitamínu A

Je obecně známo, že jedním z hlavních zdrojů vitamínu D, je pro člověka sluneční světlo, a především pobyt na slunci jako takovém, protože sluneční světlo je přítomné i v zimě, nicméně příjem vitamínu D je podstatně odlišný od letních prosluněných dnů. Vzhledem k událostem, které více a více lidí zavírají doma (špatné počasí, home office, karanténa, lockdown) vznikají přirozené obavy z nedostatku vitamínu D.

Jaké účinky má vitamín A a jaký je jeho optimální příjem

Aby lidé tomuto nedostatku předešli, sahají po doplňcích stravy, které mají vitamín D doplnit. A vzhledem k tomu, že takové doplňky stravy lze zakoupit i bez lékařského předpisu, mnoho lidí je užívá bez dalších znalostí dávkování nebo účinků samotného vitamínu D. Jak se projevuje jeho nedostatek nebo přebytek, jaké dávkování je obecně považováno za správné nebo co všechno tento vitamín ovlivňuje si můžete přečíst v samostatném článku. Zde se zaměříme na spekulace odborníků o tom, zda má či nemá vitamín D takové účinky, jaké prezentují společnosti propagující ony doplňky stravy.

Mnoho lidí totiž hlásá prakticky zázračné účinky vitamínu D, ke kterým patří zvýšená imunita nebo úleva od bolestí svalů či depresí. Zároveň ale někteří odborníci zastávají názor, že u zdravých dospělých lidí nemá vitamín D schopnost zabránit onemocnění – tak, jak si někteří vědci mysleli. I přes to ale Public Health England (vládní agentura ministerstva zdravotnictví ve Velké Británii) doporučuje, aby všichni dospělí v zimním období užívali vitamín D a lidé, u kterých je pravděpodobnost jeho nedostatku ideálně celoročně. A Británie není jedinou zemí, kde platí taková doporučení. Podobně na tom je i Kanada nebo USA, kde je o vitamín D dokonce obohaceno mléko, cereálie a margarín, a to z důvodu boje proti rachitidě (křivici), což je onemocnění dětí, které často vyvolá právě nedostatek vitamínu D a které snižuje hustotu kostí.

Kde se přirozeně vyskytuje vitamín A a jaký je jeho přírodní zdroj

Kvůli karanténě je v Británii doporučováno větší množství vitamínu D než obvykle, ale nehledě na koronavirus má podle studie BBC celých 20 % populace ve Velké Británii nedostatek vitamínu D. A to už je podstatný důvod zajímat se o to, zda do této skupiny nepatřím i já osobně. Ačkoli některé výzkumy ukazují, že získávání vitamínu D z doplňků stravy má nižší efektivitu než ze slunce, většina odborníků se shoduje na tom, že lidé s nižší hladinou vitamínu D by tyto doplňky měly užívat.

Pro zdravého člověka je ale trochu problematické zjistit, zda je ohrožen nedostatkem vitamínu D, protože podle vědecké pracovnice z University of Warwick není důležitá barva pleti nebo množství času na slunci, a to z toho důvodu, že množství vstřebaného slunečního záření je velmi individuální a závisí na pigmentu, rychlosti regenerace i množství tuku v těle. Jediným spolehlivým ukazatelem tak stále zůstává rozbor krve.

Kde levně koupit kvalitní vitamín A

Nabízí se otázka, jakou míru vitamínu D lidé potřebují. Doporučenou denní dávku naleznete v článku o vitamínu D, ale ta není individuální k vašim potřebám. Naštěstí nadměrné množství vitamínu D nemá žádné vážné následky. Obvykle jde jen o nevolnost nebo zvracení. Pouze jeden nepodložený výzkum poukazuje na kardiovaskulární choroby, ale podle jiných vědců je nedůvěryhodný. Stále tu tak máme protichůdné názory, zda vitamín D doplňovat uměle nebo ne. Výstrahou nám může být případ z roku 2018, kdy podle vědců z University of Birmingham zemřelo dítě na kardiovaskulární selhání, které způsobil závažný nedostatek vitamínu D.

Jak je vidět, debata o užívání vitamínu D nemá konce a pravděpodobně ho nikdy ani mít nebude, protože se na ní budou chtít zviditelňovat další a další vědci. Rozseknout by to měla dlouho očekávaná studie na 25 tisících lidí, ale na tu si musíme ještě počkat. Do té doby buďte rozumní. Doplňky stravy, včetně těch vitamínových používejte, ale v rozumné míře a skutečně jen jako doplněk ke zdravé stravě a zdravému životnímu stylu.